Bakan Kacır: 68 milyon doların üzerinde 4 yeni yatırımı Tokat’a kazandıracağız.
5 mins read

Bakan Kacır: 68 milyon doların üzerinde 4 yeni yatırımı Tokat’a kazandıracağız.

“`html

Tokat Ekonomisini Güçlendirecek Vizyon Projeleri Geliyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Bölgesel Gelişme Ulusal Stratejisi çerçevesinde Tokat’ın rekabetçi iller arasında yer alacağını belirtti. “Tokat’ta mevcut ekonomiyi canlandırmak için sanayi, üretim, istihdam, tarım, turizm ve sosyal altyapı alanlarında önemli projeler geliştirdik.”

Bakan Kacır, bu strateji doğrultusunda; seracılıktan süt ürünlerine, hububat ve yağ üretiminden, mermer, mozaik ve ev gereçlerine kadar birçok alanda yeni tesisler kurmayı hedeflediklerini vurguladı. “Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı kapsamında 68 milyon doların üzerinde özel sektörden dört yeni yatırımı Tokat’a kazandıracağız.” diye ekledi.

Bakan Kacır, Tokat’ta gerçekleştirilen Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı (OKA) ve Doğu Karadeniz Projesi (DOKAP) kapsamındaki projelerin toplu açılış törenine katıldı. Kacır, bu ajanslar aracılığıyla sanayiden tarıma, turizmden hayvancılığa kadar birçok alanda sekiz yeni projenin istihdama katkı sağladığını aktardı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde 2002 yılından itibaren büyük bir kararlılıkla çalıştıklarını ifade eden Kacır, şunları belirtti:

ÜRETİCİ ŞEHİRLER YARATMAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak her şehrimizin büyüme hedeflerine yönelik projelere dahil edildiğini belirten Kacır, Türkiye’nin 81 ilinin yer altı ve yer üstü kaynaklarını, kültürel mirasını ve insan gücünü etkili bir biçimde kullanarak, üretken ve katma değer yaratan şehirler oluşturduklarını açıkladı. Tokat, bu süreçte en güçlü şekilde gelişecektir.

SANAYİDE HIZLI BÜYÜME

Tokat’a yeni yatırımlar, geniş kapsamlı program ve projelerle destek vermeye devam edeceklerini dile getiren Kacır, “Son 22 yıl içinde, 5 organize sanayi bölgesinin altyapı projeleri için 1,2 milyar lira hayata geçirdik. Reşadiye Ata ve Yeşilyurt Sanayi Siteleri’nin tamamlanmasıyla, sanayi sitelerindeki istihdamı 2 bin 900’den 4 bin 100’e çıkardık” diye belirtti. Tokat Yeşil Sanayi Sitesi’nin de yakın bir dönemde yerel paydaşlarla birlikte tamamlanacağını ifade etti.

GÜÇLÜ TEŞVİKLER

Son 22 yılda Tokat’ta oluşan yeni yatırımlar için 690 teşvik belgesi verildiğini söyleyen Kacır, “39,5 milyar lira sabit yatırımın ve 35 bin yeni istihdamın kapılarını açtık. KOBİ’lerimizi organize ettiğimiz desteklerle ön plana çıkardık. 22 yıl önce KOSGEB destekli yalnızca 5 KOBİ varken, şimdi 9 bin 500’dan fazla KOBİ’ye 1 milyar liranın üzerinde destek sağlandı.” dedi.

BİLİM VE TEKNOLOJİ DESTEĞİ

TOKAT’ta genç bilim insanlarının yetişmesi için TÜBİTAK destekli projeler yürüttüklerini belirten Bakan Kacır, “Teknoloji geliştirme bölgesi oluşturarak, TOKAT’ta 22 yılda 161 proje ve 378 bilim insanına toplamda 414 milyon lira katkı sağlarız” ifadelerini kullandı.

YEREL LEZZETLERİN KORUNMASI

Tokat’ın eşsiz lezzetlerini koruyarak, 21 yerel ürün için coğrafi işaret alınarak üreticiler ve tüketiciler güvence altına alındı. OKA ve DOKAP ile birlikte, şehrin potansiyelini ilerletme adına 258 projeye 667 milyon lira destek sağlandı. DOKAP, ayrıca 81 projeye 639 milyon lira destek sağladı.

GELECEK İÇİN PLANLAR

İlerleyen dönemde Tokat, rekabetçi iller arasında konumunu güçlendirecek. Ekonomik faaliyetlerin çeşitlendirilmesi ve katma değerin artırılması en öncelikli hedef olarak belirlendi. Tokat’ın sanayi, üretim ve turizmde gelişimini teşvik edecek projelerimizle bu hedeflere ulaşmayı planlıyoruz.

YEREL KALKINMA TEŞVİK PROGRAMI

Yeni tesislerle seracılıktan yağ üretimine kadar birçok alanda üretim gerçekleştirmek için Tokat’a yatırımlar yapacağız. Özellikle Niksar’ı termal turizm merkezi haline getirmek için hızlı adımlar atıyoruz. Yerel Kalkınma Hamlesi Teşvik Programı çerçevesinde 68 milyon doların üzerinde özel sektör yatırımlarını Tokat’a kazandıracağız. Meyve tozu, süt tozu üretim tesisleri, tarım makineleri gibi birçok projeyi hayata geçireceğiz.

ENERJİ VERİMLİLİĞİ ADIMLARI

Tokat’ın büyümesini sürdürecek olan toplam yatırım değeri 165 milyon lirayı aşan yedi projeyi hayata geçiriyoruz. OKA’nın desteğiyle mobilya ve makine imalatçılarının ihtiyaçlarına yönelik enerji maliyetlerini ürün verimliliğini artırmak için projeler geliştirdik.

Ballıca Mağarası Tabiat Parkı’ndaki tesislerle, Tokat’a gelen turistlerin deneyimini zenginleştirdik. Aynı zamanda çiçek yetiştiriciliğinde kadın istihdamında artıracak eğitim ve sera projelerini Erbaa’da gerçekleştirdik.

KATMA DEĞER YARATMAK

Ayakkabı sanayisinin nitelikli iş gücü ihtiyacını karşılamak amacıyla, Zile Küçük Sanayi Sitesi’nde mesleki eğitim merkezi ile bir üretim atölyesi kurduk. Reşadiye’de bentonit kil hammaddesini işleyerek sabun, şampuan benzeri katma değerli ürünler üretme projesiyle sanayimizi güçlendiriyoruz.

DOKAP ile desteklediğimiz damızlık koç-teke üretim tesisi modernizasyon projesi, Tokat’ın hayvancılık kapasitesini artıracaktır. “Tokat Yer Altı Çarşısı ve Meydanının Turizme Kazandırılması Projesi” ile de tarihi alanların çevresini düzenleyerek turizmi destekliyoruz.

KAYNAK: HABER7

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir